WMD - HOSTING AKCIJA 1+1

joomla cms

18 +
GODINA ISKUSTVA
10000 +
KORISNIKA
73
ZEMLJE SVIJETA
SVE ZA WEB NA JEDNOM MJESTU
vi ste ovdje

BLOG - Vijesti i novosti iz područja interneta
Joomla! 2.5.14 - sigurnosna nadogradnja

joomla 2.5.14

Joomla zajednica objavljuje da je od ovog trenutka dostupna Joomla 2.5.14. Ovo je sigurnosno izdanje. Tim ima za cilj nastaviti pružati redovite, česte nadogradnje za Joomla cms sustave…

Ažuriranje je vrlo jednostavan proces, a cjelovite upute dostupne su ovdje . Imajte na umu da sada postoje lakši i bolji načini nadogradnje od postavljanja datoteka na server putem FTP-a!

Preuzimanja:

Nova instalacija:  Kliknite ovdje za download Joomla 2.5.14 (Puni paket) »
Nadogradnja:  Kliknite ovdje za download Joomla 2.5.14 (Paket nadogradnje) » »

Nadogradnja sadrži ispravak neovlaštenog prijenosa fajlova… više na možete provjeriti ovdje .

Napomena: Molimo Vas pročitajte upute za nadogradnju prije nadogradnje.  Te svakako ažurirajte svoje CMS sustave.
Sigurnosni propust u komponenti Joomla Content Editor

jce-propust

JCE jedan je od najpopularnijih tekstualnih editora za Joomlu, koji korisnicima nudi velik broj opcija i mogućnost jednostavnog rada sa sadržajem. U starijim verzijama, osobito je drag napadačima zbog ozbiljnog sigurnosnog propusta.

JCE komponente do verzije 2.1.0 sadrže veliki propust u file.php skripti koji udaljenom napadaču omogućuje upload malicioznih datoteka na server slanjem posebno oblikovanog HTTP zahtjeva. S obzirom da se radi o prilično jednostavnom obliku napada, kojeg su dodatno pojednostavile javno dostupne i lako dobavljive exploit skripte.

Ako ste korisnik JCE komponente koja je starija od verzije 2.1.0, preporučamo hitnu nadogradnju na najnoviju stabilnu verziju, koju možete preuzeti na službenoj web stranici.

Sigurnosni propusti postoje u raznim komponentama i predlošcima Joomle, svakako preporučamo da instalirate samo najnužnije komponente za rad i da koristite samo jedan web predložak(template). Komponente, pluginove i predloške koje ne koristite trebali bi u potpunosti ukloniti sa serverskog poslužitelja, jer sama deaktivacija komponenti ili plugina nije potpuno sigurna.

Najbolja zaštitna mjera je redovito ažuriranje Joomla cms-a i svih komponenti te plugina , modula….
Dostupna Joomla 2.5

nadogradnja

Jedan od najpopularnijih open source CMS sustava za izradu web stranica koji se koristi za sve, od blogova do zahtjevnih web portala i shop sustava danas je izdao novi update na najnoviju verziju 2.5.  Ovaj update za sve vlasnike 1.7 i 1.6 Joomle trebao bi proći potpuno bezbolno uz samo 1 klik mišem.

Za svaki slučaj izradili smo back up prije nadogradnje i upustili se u ovu „avanturu“. Najvažnije za update,  više nije potrebno ručno odlaziti na provjeru ažuriranja. Dovoljno se samo spojiti na control panel i na ekranu će se pojaviti dostupne nove nadogradnje.

Druga velika novina je izuzetno kvalitetna search optimizacija s jezicima. Recimo ukoliko upišete u tražilicu riječ  running sustav će automatski uz navedenu riječ tražiti i pod pojmom run.

Verzija 1.7 stići će na kraj svog života (“end of life”) u roku od mjesec dana od danas, 24. veljače 2012. Svi korisnici verzije 1.7 bi trebali nadograditi na verziju 2.5.0 prije tog vremena. Ažuriranje je vrlo jednostavan proces, a cjelovite upute dostupne su ovdje. Imajte na umu da sada postoje lakši i bolji načini nadogradnje od postavljanja datoteka na server putem FTP-a!

Preuzimanja
Nova instalacija: Kliknite ovdje za download Joomla 2.5.0 (Puni paket) »
Nadogradnja: Kliknite ovdje za download Joomla 2.5.0 (Paket nadogradnje) »

Napomena: Molimo Vas pročitajte upute za nadogradnju prije nadogradnje.

Upute
  * Nova instalacija i tehničkih zahtjevi
 

Obavijesti o izdanju
Provjerite Joomla 2.5.0 FAQ nakon izdanja da li postoje važne napomene i korisni savjeti otkriveni nakon objavljivanja.

Statistika za 2.5.0 release razdoblje (14. studeni 2011 - 24 January 2012)
    Joomla 2.5.0 sadrži:
      26 dodano novih mogućnosti
      4 ispravljena sigurnosna problema
      356 ispravljena tracker problema

Joomla 2.5.0 koristi inačicu 11.4 Joomla! platforme.
 
Sve informacije o novim funkcionalnostima pronađite u originalnoj službenoj objavi.

nadogradnje
joomla 2.5
Nadogradnja na Joomla 1.6 ? Pitanje je sad…

logo joomla 1.6

Trenutno pitanje koje kola među razim joomla forumašima a predstavlja migraciju svojih sajtova na novu verziju joomla cms-a…

Znaći trebali napraviti migraciju ili ne?!

Da postavimo prvo jedno pitanje da li ste provjerili što postoji u novoj verziji cms-a ili je samo bitno da se napravi nadogradnja / migracija sa postojeće verzije?!  E pa… Joomla 1.6 u svojoj novoj verziji prema službenim naputcima joomla.org zajednice obaviještava nas da novosti obuhvačaju neograničenu dubinu kategorija, ACL (novi sistem kontrole pristupa), One click nadogradnja, SEO nadogradnju i još dosta toga.

Isto tako nova verzija zahtijeva PHP 5.2.4+ i MySQL 5.0.4 tako da kod svojih hosting providera prvo morate provjeriti mogućnost same instalacije.  Nakon same instalacije ipak morate malo zaviriti ipod haube smile

1.  Prva stavka po nama je reorganizacija izbornika, recimo to tako što je bilo gore sad je dolje i obrnuto.. trebati će vremena da se naviknete…

joomla 1.6<


2. napokon po meni veliki

PLUS Kategorije… o da…. Nema više SEKCIJA, ostale su samo KATEGORIJE koje možete postavljati kako vas volja…

kategorije


3.  Nadogradnja našeg templata ili komponente u jednom KLIKU za sada nije još moguće, no svakako bi bilo dobro da se odradi kao kod Wordpressa.

 

updat


4.  ACL? Sada ograničenja do mile volje… iste možete postavljati kako vama to najbolje odgovara.

 

ograničenja


5.  Media Manager je ostao isti, nažalost nikakve promjene unutar njega nisu napravljene…..


Postoji migraciska komponenta jUpgrade s kojom možete “bezbolno” migrirati na novu joomlu 1.6 no prije svakako DOBRO proućiti tutorijal na službenoj stranici i obavezno napraviti kompletan BACKUP prije ikakvih promjena jer ipak on glavu čuva smile ....

Svakako prije migracije provjerite postoji li templat da podržava novu verziju joomle 1.6… svakako isto tako morate prije migracije provjeriti komponente i moduli koje koristite da li oni podržavaju joomla 1.6, jer ako ne…. onda vaš novi sajt neće biti nikako isti kao prije…a to sigurno ne želite.

Preporuka je za sada da se pričeka sa migracijom još nekoliko mjeseci jer podrška (nadogradnje) ja joomla 1.5 izlaziti će do otprilike do aprila 2012.


Tagovi:   besplatno  cms  hosting  joomla  joomla 1.6  joomla cms  web


“must-have” - 5 Joomla komponenti

5 Joomla komponenti

Da ne duljimo dalje…  osnovna karakteristika joomla CMS-a je proširivost, da pojednostavimo ,,, instalacija dodataka koji uvelike proširuju funkcionalnost ovog CMS-a. Na web stranici joomla.org trenutno se nalazi oko 6241 dodataka za joomla cms, većina ih je besplatna no neki su i komercijalni .... Dodatke birate po funkcionalnosti vaše web stranice koju budete kreirali.

Stvarno bi bilo previše instalirati sve dodatke, koji se dijele na plugine, komponente ili module…. smile  ali ipak vam predstavljamo par dodataka koji ne smijete zaobići. Pokazati ćemo vam 5 komponenti bez kojih se naravno može , ali s njima je daleko funkcionalnije i ozbiljnije raditi.

1. VirtueMart

Ovo je jedna od onih komponenti koje vam omogućavaju da vršite online prodaju nekih svojih proizvoda.Najčešće je korištena u jooma svijetu i jedna recimo od vrlo kompleksnih komponenti. Sama komponenta također posjeduje veliki broj dodataka. Ovdje možete pogledati i kako to radi

2. JoomGallery

Jedna od vrlo praktičnih foto galerija. Vrlo jednostavna za korištenje i nadasve predstavlja vrlo elegantno rješenje. Odličan izbor efekata, mogućnost komentiranja, ocijenjivanja slika. Mogućnost postavljanja kategorija te kompletna integracija sa joomla cms. Ovdje možete pogledati demo

3. UndeIM

Najpraktičnija i najpopularnija komponenta koja omogućava sistem komunikacije putem privatnih poruka na vašoj web stranici.Totalno kompletno rješenje, a svakako u prilog ide mogućnost integracije sa community komponentama. Više na Službenim stranicama 

4. Kunena

Forum koji se integrira kompletno u vaš joomla cms sistem bez koje kakvih potreba za spajanje mostovima da bi se korisnici koji se registriraju na stranici mogu koristiti i forum. Jedna registracija za sve, uređivanje profila i još dosta toga. Trenutna verzija je 1.6.1 i s obzirom da je forum sam po sebi kompleksan za napraviti ova komponenta je besplatna, Više možete vidjeti ovdje .

5. sh404SEF

Ovo je također vrlo bitna komponenta koja omogućava kreiranje lijepih linkova da bolje preciziramo uljepšava url adrese koje su daleko primamljivije pretraživačima. Tako će url tipa : mysite.com/index.php?option=com_content&Itemid=209&id=115… postati mysite.com/sh404SEF-komponenta/must-have.html .  Također komponenta daje i rješenje za full SEO optimizaciju. Više možete pogledati ovdje

 
WEB-HOSTING TRENUTNO 50% AKCIJA
Zašto izabrati WMD?

WMD Super brza podrška 24/7/365
Brzi i kvalitetni serveri
BESPLATNO 12 mjeseci hostinga
Besplatne domene
ANTI SPAM zaštita
ANTI VIRUS zaštita
Poklon Web Jumbo Plakat 1000kn
SEO prijava na tražilice
Besplatni programi
Video upustva
Hrvatski affiliate program


WMD su već izabrali...
Istra.hr

Istra.hr
EPH d.d.

EPH d.d.
T-Mobile Hrvatska

T-Mobile Hrvatska
SPORTSKE NOVOSTI

SPORTSKE NOVOSTI
Jutarnji list

Jutarnji list
Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija
MENSA

MENSA
Udruga za zaštitu potrošača

Udruga za zaštitu potrošača
National Geographic Junior

National Geographic Junior
OMV - INDOIL d.o.o.

OMV - INDOIL d.o.o.
Visoka škola međunarodnih odnosa

Visoka škola međunarodnih odnosa
Društvo hrvatskih književnika

Društvo hrvatskih književnika
sportin.ba

sportin.ba
HDK - Hrvatsko društvo za kvalitetu

HDK - Hrvatsko društvo za kvalitetu
Agencija - mobilnost, programi EU

Agencija za mobilnost i programe EU
CROATA - Potomac

CROATA - Potomac
ZVEČEVO D.D.

ZVEČEVO D.D.
Udruga za zaštitu potrošača

Udruga za zaštitu potrošača
KLETT - Izdavačka kuća

KLETT - Izdavačka kuća
JADRANSKO OSIGURANJE D.D.

JADRANSKO OSIGURANJE D.D.
CASIO - Hrvatska

CASIO - Hrvatska
HRVATSKI ŠPORTSKI SAVEZ

HRVATSKI ŠPORTSKI SAVEZ
Obrtnička komora BBŽ

Obrtnička komora BBŽ
DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK

DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK
Ured za državnu upravu BBŽ

Ured za državnu upravu BBŽ
Hrvatski Teniski Savez Veterana

Hrvatski Teniski Savez Veterana
Big Mama House

Big Mama House
Agrogrom

Agrogrom
Sloga d.d.

Sloga d.d.
Firma.hr

Firma.hr
Pauk grupa d.o.o.

Pauk grupa d.o.o.
Tvornica opruga ESCO

Tvornica opruga ESCO
Vodotehna

Vodotehna
NHR GRUPA D.O.O.

NHR GRUPA D.O.O.
Drvna industrija "ČAZMA"

Drvna industrija ČAZMA
Burza Bjelovar

Burza Bjelovar
Crier Media Grupa d.o.o.

Crier Media Grupa d.o.o.
Poslovni park Bjelovar

Poslovni park Bjelovar
Komunalac Bjelovar

Komunalac Bjelovar
Sportske igre mladih

Sportske igre mladih
HEDERA.HR - dr. Saša Radić

HEDERA.HR - dr. Saša Radić
Kudumija šatori

Kudumija šatori
PROVEN grupa

PROVEN grupa
Pučko učilište Bjelovar

Pučko učilište Bjelovar
VECTOR TUNING - Hrvatska

VECTOR TUNING - Hrvatska
HOTEL CENTRAL - Bjelovar

HOTEL CENTRAL - Bjelovar
HOTEL VALSABBION

HOTEL VALSABBION
Univerzalne telekomunikacije

Univerzalne telekomunikacije
Parketi Sabljo

Parketi Sabljo
Centar za razvoj unutarnje plovidbe

Centar za razvoj unutarnje plovidbe
Hrvatsko društvo za kvalitetu

Hrvatsko društvo za kvalitetu
Radio BBR Bjelovar

Radio BBR Bjelovar
Koestlin d.d.

Koestlin d.d.
Troha-Dil d.o.o.

Troha-Dil d.o.o.
Hrvatska udruga poslodavaca

Hrvatska udruga poslodavaca
Lesnina H d.o.o.

Lesnina H d.o.o.
Diplomacija.hr

Eurocable
Eurocable

Cazmatrans.hr
Cazmatrans.hr

Tomo Vinković d.o.o.
Tomo Vinković d.o.o.

TV Atila d.o.o.
TV Atila d.o.o.

i mnogi drugi...


Web Analytics