WMD - HOSTING AKCIJA 1+1

web

18 +
GODINA ISKUSTVA
10000 +
KORISNIKA
73
ZEMLJE SVIJETA
SVE ZA WEB NA JEDNOM MJESTU
vi ste ovdje

BLOG - Vijesti i novosti iz područja interneta
Nadogradnja na Joomla 1.6 ? Pitanje je sad…

logo joomla 1.6

Trenutno pitanje koje kola među razim joomla forumašima a predstavlja migraciju svojih sajtova na novu verziju joomla cms-a…

Znaći trebali napraviti migraciju ili ne?!

Da postavimo prvo jedno pitanje da li ste provjerili što postoji u novoj verziji cms-a ili je samo bitno da se napravi nadogradnja / migracija sa postojeće verzije?!  E pa… Joomla 1.6 u svojoj novoj verziji prema službenim naputcima joomla.org zajednice obaviještava nas da novosti obuhvačaju neograničenu dubinu kategorija, ACL (novi sistem kontrole pristupa), One click nadogradnja, SEO nadogradnju i još dosta toga.

Isto tako nova verzija zahtijeva PHP 5.2.4+ i MySQL 5.0.4 tako da kod svojih hosting providera prvo morate provjeriti mogućnost same instalacije.  Nakon same instalacije ipak morate malo zaviriti ipod haube smile

1.  Prva stavka po nama je reorganizacija izbornika, recimo to tako što je bilo gore sad je dolje i obrnuto.. trebati će vremena da se naviknete…

joomla 1.6<


2. napokon po meni veliki

PLUS Kategorije… o da…. Nema više SEKCIJA, ostale su samo KATEGORIJE koje možete postavljati kako vas volja…

kategorije


3.  Nadogradnja našeg templata ili komponente u jednom KLIKU za sada nije još moguće, no svakako bi bilo dobro da se odradi kao kod Wordpressa.

 

updat


4.  ACL? Sada ograničenja do mile volje… iste možete postavljati kako vama to najbolje odgovara.

 

ograničenja


5.  Media Manager je ostao isti, nažalost nikakve promjene unutar njega nisu napravljene…..


Postoji migraciska komponenta jUpgrade s kojom možete “bezbolno” migrirati na novu joomlu 1.6 no prije svakako DOBRO proućiti tutorijal na službenoj stranici i obavezno napraviti kompletan BACKUP prije ikakvih promjena jer ipak on glavu čuva smile ....

Svakako prije migracije provjerite postoji li templat da podržava novu verziju joomle 1.6… svakako isto tako morate prije migracije provjeriti komponente i moduli koje koristite da li oni podržavaju joomla 1.6, jer ako ne…. onda vaš novi sajt neće biti nikako isti kao prije…a to sigurno ne želite.

Preporuka je za sada da se pričeka sa migracijom još nekoliko mjeseci jer podrška (nadogradnje) ja joomla 1.5 izlaziti će do otprilike do aprila 2012.


Tagovi:   besplatno  cms  hosting  joomla  joomla 1.6  joomla cms  web


Softaculous

Softaculous

Na našim serverima smo instalirali Softaculous auto-installer raznih popularnih php skripti. Softaculous je trenutno najveći paket skripti za automatsku i brzu instalaciju sa samo jednim klikom. Na raspolaganju vam je preko 175 raznih popularnih skripti iz različitih kategorija.

Na svojim stranicama smo objavili i upute kako s istim alatom vršite instalaciju. Više na linku wmd.hr/upute 

U ovom programskom alatu se nalazi skoro sve ako ne i sve što će vam ikada trebati za radi ili rad vaše web stranice, sve skripte ili cms sustavi se redovito ažuriraju te nadopunjuju novom verzijama tako da uvijek možete biti u toku sa nadogradnjama.
Savjeti za optimizaciju bilo koje web stranice…

Neki od klasičnih današnjih problema određenih CMS-ova leže u nedostatku samoga keširanja stranica , kontrole mysql upita, loše podešenih konfiguracija, instalacija kojekakvih neprovjerenih dodataka kao što je plugin , komponente ili moduli (ovisno o kojem cms se radi)...

stare već postojeće komponente, loše podešen server… Puno web stranica na internetu keje su kao pod nekakvim teretom teško se otvaraju….. Recimo ovako Joomla je sama po sebi neutralna u pogledu performansi web stranice, jer jednostavno kako je konfiguriramo i održavamo sam sistem uvelike ovisi o performansama koje ista bude dala.

Ako se budu radile velike recimo teške stranice s velikim brojem sadržaja i mnogo slika , normalno da će se stranice pokretati znatno sporije nego manje web stranice koje su lakše i jednostavnije. Morate imati na umu da se kod web stranica sve zbraja to je također vrlo bitan podatak.

Recimo ako imate veliki broj posjeta na vašem web odredištu, od kojih njih nekolicina pristupa u isto vrijeme, svaka otvorena stranica vašega web odredišta doprinosi većem operećenju i povečava se broj upita prema serveru. Vjerujte ušteda od nekoliko kilobajta tu i tamo može u velikoj mjeri da se poboljšaju globalne performanse web stranice.


Tagovi: cms  joomla  stranice  web  wordpress


jQuery je jedna od najpopularnijih JavaScript biblioteka

jQuery

jQuery je jedna od najpopularnijih JavaScript biblioteka, koja je u relativno kratkom roku postala jako popularna zbog lakog korištenja i malog zauzeća resursa na računalu.

osnovne namjene jQuery-a:

>> DOM pristup i manipulacija
>> olakšavanje i ubrzavanje programiranja
>> proširivanje funkcionalnosti pomoću gotovih komponenti

Html, Css, Php… sad još i javascript!? Kakva je to biblioteka jQuery? Nevjerovatna! jQuery je jedna od najboljih JavaScript biblioteka. Sa lakoćom možete uraditi jako puno korisnih stvari. Jedna od najvažnijih je interaktivnost sa korisnikom i dinamičnost koju možete postići sa veoma malo programiranja. Šta je od znanja potrebno da se radi sa jQuery bibliotekom? CSS i skoro ništa javascript-a. Skoro ništa?

Web Hosting

Ako je potrebno, izmijenite src atribut u skripti da bi ste ispravili putanju do vašeg jquery.js. Na primjer, ako je jquery.js u istom direktoriju kao i HTML datoteku, onda možete koristiti kao gore navedeno:

<script type="text/javascript" src="/jquery.js"></script>

Kopiju skripte možete preuzeti sa jQuery stranic.

Pokretanje Koda


Prva stvar koju Javascript programeri najviše završe radeći je dodavanje koda sličnog ovom:

window.onload = function(){ alert(“welcome”); }


Unutar kojeg je kod koji želite pokrenuti čim se stranica učita. Problematično, međutim, Javascript kod se neće prikazivati sve dok ne završite preuzimanje slika (ovo uključuje i banner oglase). Na prvom mjestu, razlog za korištenje window.onload je to što HTML ‘dokument’ nije još završio učitavanje, kada vi pokušavate pokrenuti svoj kôd.

Za zaobilaženje oba problema, jQuery ima jednostavnu izjavu, da provjeri dokument i da čeka dok nije spreman da se manipulira, poznato i kao “spreman događaj”:

$(document).ready(function(){ 
            // Vaš kod ide ovdje
});


Unutar spremnog događaja, dodajte dogadjaj “kad se klikne na link”:

$(document).ready(function(){
      $(“a”).click(function(event){
              alert(“Hvala na posjeti!”); 
          }); 
});

Sačuvajte HTML datoteku i osvježi sa (F5) stranicu u Vašem web pretraživaču. Klik na link bi trebao da izbaci iskakajući prozor.

Magični jQuery

jQuery koristi zanimljiv koncept nazvan “Graditelj” (en: Builder) da bi njegov kod bio kratak i jednostavan. Ovaj model dobija na velikoj popularnosti radi toga što je objektno orijentiran.

Ukratko: Svaka metoda unutar jQuery upita vraća upitan objekt kao takav, omogućavajući vam primjenu povezanosti (lanca) na njemu, na primjer:

$(“a”).addClass(“test”).show().html(“foo”);

Svaki od tih pojedinačnih metoda addClass show i html vraća jQuery objekt, omogućujući vam da nastavite primjenom metode za trenutni skup elemenata.

Dodavanjem ili uklanjanjem elemenata iz selekcije, izmjena tih elemenata i zatim vraćanje na staru selekciju, na primjer:

$(“a”) 
                    .filter(”.clickme”)   
            .click(function(){     
                alert(“Sada napustate ovu stranicu.”);   
}) 
.end() 
.filter(”.hideme”)   
                .click(function(){     
          $(this).hide();     
            return false;   
}) 
.end();Koje bi radilo protiv sljedećih HTML:

<p><a href="/http://google.com/" class="clickme">Ja dajem poruku kad napustis sajt</a><br /> <a href="/http://yahoo.com/" class="hideme">Klinki da me sakrije&#353;!</a>&nbsp; <br /> <a href="/http://microsoft.com">Ja sam normalan link</a></p>

Metode koje modificiraju jQuery izbor i mogu se poništiti sa end(), su sledeće:

 • add(),
  children(),
  eq(),
  filter(),
  find(),
  next(),
  not(),
  parent(),
  parents(),
  siblings() and
  slice().

 • Provjerite API dokumentaciju za detalje tih metoda.
  Google Chrome

  Google Chrome

  Google Chrome je preglednik zamišljen da omogući brži, lakši i sigurniji web uz minimalistički dizajn koji nimalo ne ometa.

  Jedan okvir za sve
  Unesite u adresnu traku i dobit ćete prijedloge za pretragu i web stranice.
  Pretraživanje weba. Web povijest. Adresna traka. Prijedlozi dok pišete. Samo jedan sveobuhvatan okvir odgovara svim Vašim potrebama pretraživanja.

  Minijature Vaših omiljenih web lokacija
  Pristupite svojim omiljenim stranicama brzinom svjetlosti s bilo koje kartice.
  Svaki puta kada otvorite novu karticu, prikazat će se popis Vaših najposjećenijih web lokacija, najčešće korištenih tražilica, nedavno označenih stranica i zatvorenih kartica.

  Prečaci za Vaše aplikacije
  Dohvatite prečace za radnu površinu za pokretanje svojih omiljenih web aplikacija.
  Koristite aplikacije na webu bez otvaranja preglednika. Prečaci za aplikacije mogu izravno učitavati Vaše najdraže aplikacije na mreži.

  Kartice možete odvlačiti iz preglednika da biste stvorili nove prozore, više kartica ugrađivati u jedan prozor ili uređivati kartice kako god želite - brzo i jednostavno.
  Kada se prebacite na preglednik Chrome, možete nastaviti gdje ste stali sa svim oznakama i zaporkama iz postojećeg preglednika.
  Nema upadljivog upravitelja preuzimanja, a svoj status preuzimanja možete vidjeti na dnu trenutno aktivnog prozora.

  Google Chrome
  WEB-HOSTING TRENUTNO 50% AKCIJA
  Zašto izabrati WMD?

  WMD Super brza podrška 24/7/365
  Brzi i kvalitetni serveri
  BESPLATNO 12 mjeseci hostinga
  Besplatne domene
  ANTI SPAM zaštita
  ANTI VIRUS zaštita
  Poklon Web Jumbo Plakat 1000kn
  SEO prijava na tražilice
  Besplatni programi
  Video upustva
  Hrvatski affiliate program


  WMD su već izabrali...
  Istra.hr

  Istra.hr
  EPH d.d.

  EPH d.d.
  T-Mobile Hrvatska

  T-Mobile Hrvatska
  SPORTSKE NOVOSTI

  SPORTSKE NOVOSTI
  Jutarnji list

  Jutarnji list
  Slobodna Dalmacija

  Slobodna Dalmacija
  MENSA

  MENSA
  Udruga za zaštitu potrošača

  Udruga za zaštitu potrošača
  National Geographic Junior

  National Geographic Junior
  OMV - INDOIL d.o.o.

  OMV - INDOIL d.o.o.
  Visoka škola međunarodnih odnosa

  Visoka škola međunarodnih odnosa
  Društvo hrvatskih književnika

  Društvo hrvatskih književnika
  sportin.ba

  sportin.ba
  HDK - Hrvatsko društvo za kvalitetu

  HDK - Hrvatsko društvo za kvalitetu
  Agencija - mobilnost, programi EU

  Agencija za mobilnost i programe EU
  CROATA - Potomac

  CROATA - Potomac
  ZVEČEVO D.D.

  ZVEČEVO D.D.
  Udruga za zaštitu potrošača

  Udruga za zaštitu potrošača
  KLETT - Izdavačka kuća

  KLETT - Izdavačka kuća
  JADRANSKO OSIGURANJE D.D.

  JADRANSKO OSIGURANJE D.D.
  CASIO - Hrvatska

  CASIO - Hrvatska
  HRVATSKI ŠPORTSKI SAVEZ

  HRVATSKI ŠPORTSKI SAVEZ
  Obrtnička komora BBŽ

  Obrtnička komora BBŽ
  DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK

  DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK
  Ured za državnu upravu BBŽ

  Ured za državnu upravu BBŽ
  Hrvatski Teniski Savez Veterana

  Hrvatski Teniski Savez Veterana
  Big Mama House

  Big Mama House
  Agrogrom

  Agrogrom
  Sloga d.d.

  Sloga d.d.
  Firma.hr

  Firma.hr
  Pauk grupa d.o.o.

  Pauk grupa d.o.o.
  Tvornica opruga ESCO

  Tvornica opruga ESCO
  Vodotehna

  Vodotehna
  NHR GRUPA D.O.O.

  NHR GRUPA D.O.O.
  Drvna industrija "ČAZMA"

  Drvna industrija ČAZMA
  Burza Bjelovar

  Burza Bjelovar
  Crier Media Grupa d.o.o.

  Crier Media Grupa d.o.o.
  Poslovni park Bjelovar

  Poslovni park Bjelovar
  Komunalac Bjelovar

  Komunalac Bjelovar
  Sportske igre mladih

  Sportske igre mladih
  HEDERA.HR - dr. Saša Radić

  HEDERA.HR - dr. Saša Radić
  Kudumija šatori

  Kudumija šatori
  PROVEN grupa

  PROVEN grupa
  Pučko učilište Bjelovar

  Pučko učilište Bjelovar
  VECTOR TUNING - Hrvatska

  VECTOR TUNING - Hrvatska
  HOTEL CENTRAL - Bjelovar

  HOTEL CENTRAL - Bjelovar
  HOTEL VALSABBION

  HOTEL VALSABBION
  Univerzalne telekomunikacije

  Univerzalne telekomunikacije
  Parketi Sabljo

  Parketi Sabljo
  Centar za razvoj unutarnje plovidbe

  Centar za razvoj unutarnje plovidbe
  Hrvatsko društvo za kvalitetu

  Hrvatsko društvo za kvalitetu
  Radio BBR Bjelovar

  Radio BBR Bjelovar
  Koestlin d.d.

  Koestlin d.d.
  Troha-Dil d.o.o.

  Troha-Dil d.o.o.
  Hrvatska udruga poslodavaca

  Hrvatska udruga poslodavaca
  Lesnina H d.o.o.

  Lesnina H d.o.o.
  Diplomacija.hr

  Eurocable
  Eurocable

  Cazmatrans.hr
  Cazmatrans.hr

  Tomo Vinković d.o.o.
  Tomo Vinković d.o.o.

  TV Atila d.o.o.
  TV Atila d.o.o.

  i mnogi drugi...


  Web Analytics